Ivomal
Image default
Business

Staan de dieren goed

In de stad kom je ze gelukkig niet zo vaak tegen, maar buiten de stad in de dorpen wel in grote getalen. Boerderijen met koeien. Vele mensen die niet zo vaak in deze gebieden komen vinden het leuk om te zien wanneer de koeien in de wij staan samen met de kalfjes die in dat voorjaar geboren zijn. Ze staan er alleen op dat moment niet bij stil hoeveel werk het eigenlijk is om koeien te onderhouden.

Laten we ervan uitgaan dat er in eerste instantie twee soorten koeien zijn, melkkoeien en vleeskoeien. Het staat eigenlijk wel voor zich, de melkkoeien produceren voornamelijk melk en hebben weinig vlees aan het lichaam wat ook echt daadwerkelijk mals is. De vleeskoeien hebben voornamelijk vlees aan het lichaam en dit wordt dus ook gebruikt voor het vlees dat bij ons in de supermarkt licht. De vleeskoe geeft daarom ook bijna geen melk, wel voldoende melk om het kalf te voorzien van de biest. De melkkoe produceert voornamelijk melk wat ook uiteindelijk in de pakken in de winkel staan.

Het houden van beide soorten gaat over het algemeen wel wat anders. De melkkoeien gaan vaak naar buiten alleen op de echte koude dagen niet, daarnaast moeten de melkkoeien wel iedere avond weer naar het cowhouse. Dit is van belang omdat de melkkoeien in de ochtend en in de avond gemolken moeten worden. De routine die hierin aanwezig is is standaard voor zowel de boer als de koe. Het is daarom van belang dat de stalinrichting logisch is. De koeien gaan vanuit het hok naar de melkmachines waarna zij gemolken worden en daarna naar buiten mogen. In de avond gaat het precies andersom. De koeien gaan eerst langs de melkmachine waarna zij lekker naar de stal gaan en verder kunnen eten. De vleeskoe daarentegen is eigenlijk vanaf halverwege het voorjaar tot halverwege de herfst buiten en gaat dan in de kou weer naar binnen.

http://wijsmanhandelenadvies.nl/