Ivomal
Image default
Business

Het onderhouden van een rieten dak binnen enkele minuten

Een rieten dak brengt een huiselijke sfeer met zich mee en zal bovendien chique ogen in de buurt. Echter zal deze dakconstructie niet jarenlang haar kwaliteit behouden zonder onderhoud. Somtijds zal de woningeigenaar zich moeten richten op het onderhoud van de rieten kap.

Hierbij is het uiteraard mogelijk een rietdekkers te contacteren. Hierbij zal de woningeigenaar verzekerd worden van een goed onderhoud door een specialist. Doch is het ook mogelijk het dak zelf te onderhouden.

Het onderhoud

Om de levensduur te behalen is het uiteraard belangrijk het dak goed te onderhouden. Hierbij is het belangrijk de aanwezige mossen en algen te verwijderen en ingesleten plekken bij te werken. Door de mossen en algen buiten beschouwing te laten, zullen deze organismen na verloop van tijd een dichte laag op het dak veroorzaken. Dit zal leiden tot een afsluiting van de licht- en luchttoevoer. Door deze afsluiting zal het water, na een regenbui, langer blijven liggen, waardoor het riet versneld zal rotten. Er zijn twee methoden mogelijk om het riet goed te onderhouden en mossen en algen te verwijderen.

  • Kammen
  • Sprayen

Kammen

Voor het kammen van het dak zijn er geen buitengewone gereedschappen nodig. Bij het kammen is een broodmes of een elektrische heggenschaar voldoende. Door, met behulp van het gereedschap, het laagje mos of algen van het dak te schrapen, zal dit bijdragen aan de levensduur van het rieten dak. Na dit proces is het belangrijk het dak schoon te vegen met een harde bezem.

Sprayen

Het is ook mogelijk dat het rieten dak enkel last heeft van beginnende algengroei. Dit probleem kan gemakkelijk verholpen worden met een algendoder. Rietdekkersbedrijven beschikken over ontwikkelde middelen om de algen direct te doden en het riet daarnaast in tact te houden. Na het sprayen zal de algengroei stoppen, ook na een regenbui zal de groei niet terugkeren.

 

http://rietwerk.nl