Ivomal
Image default
Business

Het ontstaan van verwarming

 

Verwarming heeft niet altijd bestaan. De eerste vormen van verwarming waren natuurlijk het vuur. Onze voorouders ontdekten vuur en warmte en vonden manieren om deze kracht voor zichzelf te gebruiken. Vuur was namelijk heel handig; het verdreef wilde dieren, verwarmde de mens en stelde de mens in staat allerlei nieuwe technieken te gebruiken om voedsel te voorbereiden.

Open haard

Na de uitvinding van het vuur volgde snel een andere uitvinding die gebruik maakte van het vuur. Dit was de open haard. Dit is als het ware een soort stenen plaats waar een vuur gestookt wordt om mensen warm te houden. Via de schoorsteen ontsnapt de rook, maar helaas ontsnapt vaak ook veel warmte via de schoorsteen. Daarom ging met op zoek naar alternatieve manieren om te verwarmen.

 

De centrale verwarming

Het idee hierachter is dat er één hittebron is voor het hele huis. De oude Romeinen hadden dit idee al succesvol toegepast in hun architectuur. Met de val van hun rijk viel echter ook de kennis en ontwikkeling van verwarming. Dit ging pas later, in de tijd van de industriële revolutie, weer door.

 

In plaats van een open haard in elke kamer was het idee van de centrale verwarming om een enkele hittebron te hebben die het hele huis verwarmd. De Romeinen deden dit met behulp van een vuur. De rook werd dan onder het huis doorgeleid en verwarmde zodanig het huis. Ook kon centrale verwarming gedaan worden met behulp van stoom en/of door middel van het gebruik van warm of heet water.

 

Over de jaren ontwikkelde de verwarming zich tot de cv die we vandaag kennen, waarbij een ketel warm water verwarmd wordt en dan via radiatoren door het huis stroomt. Deze radiatoren hebben dan als doel om, zo efficiënt mogelijk, de warmte door het huis te sturen. Bent u op zoek naar een nieuw verwarming systeem? Uw kunt de keus het best bespreken met een ervaren loodgieter met kennis van verwarming.