Ivomal
Image default
Business

Zonnepanelen; huren of toch kopen?

 

Een langere terugverdientijd

Het is goed om dit alvast te weten. Wanneer je zonnepanelen gaat huren, heb je een hogere maandelijkse kostprijs in vergelijking met zonnepanelen kopen. Deze situatie heeft invloed op de terugverdientijd. Vaak reken je met een 2 jaar langere periode, maar er zijn ook gevallen waarin het verschil in terugverdientijd kan oplopen tot bijna 4 jaar. Toch kan het huren van zonnepanelen nog rendabel zijn op lange termijn.

 

Nadelen van het huren

We beginnen even met de nadelen. Er zijn een aantal nadelen. Je zal nooit het rendement halen dat je als eigenaar wel zou hebben. Dit is opzich logisch, want de verhuurder maakt kosten. Soms kan het ongemakkelijk zijn om aan een contract gehecht te zijn. Bijvoorbeeld wanneer je plotseling moet verhuizen. Dan moet degene die na jou de woning gaat huren akkoord gaan met de aanschaf van zonnepanelen. Als dat niet werkt, verbind je je tot het einde van de huurperiode. Vroegtijdig annuleren kan erg duur zijn. In feite moet je alle resterende leasetermijnen betalen. Sommige sites zijn maandelijks opzegbaar, maar tegen zeer hoge demontage- en administratiekosten. Op zich is dat logisch, want anders zou het verhuurbedrijf vrij snel failliet gaan. In de volgende alinea staan de voordelen van het huren van zonnepanelen.

 

Voordelen van het huren

Zonnepanelen huren in plaats van kopen is natuurlijk de oplossing als je niet zo’n groot budget hebt dat je in één keer duizenden euro’s kunt investeren. Een ander groot voordeel van huren is dat alles voor je wordt geregeld. Je hoeft je geen zorgen te maken over het plaatsen van zonnepanelen. En bij de verhuurder heb je in principe vertrouwen dat ze gebruik maken van hoogwaardige zonnepanelen met een aantrekkelijk rendement. Voor hen en voor jou. Ook op technisch gebied heeft huren een groot voordeel. Een omvormer, bijvoorbeeld een fronius omvormer, heeft gemiddeld een maximale levensduur van 12 jaar. De vervangingskosten liggen – afhankelijk van het aantal zonnepanelen – tussen de 650 en 1.550 euro. Ga je zonnepanelen huren, dan worden deze vervangingskosten vergoed door het verhuurbedrijf. Dus dat betekent dat er geen onverwachte extra kosten zijn.

https://www.wijsmanduurzaam.nl/