Ivomal
Image default
Business

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas
Veiligheidsglas kan twee verschillende functies hebben. Het kan dienen ter bescherming van personen, maar het kan ook dienen om te beschermen tegen inbraak of brand. Glas dat dient er bescherming van personen zorgt er vooral voor dat het glas bij breken niet in duizenden stukjes breekt maar bij elkaar gehouden wordt. Een voorbeeld hiervan is draadglas, waarin metalen draden zijn verwerkt. Inbraakwerend glas heeft vooral tot doel om het glas niet te laten breken.

Soorten veiligheidsglas
Veiligheidsglas kan bestaan uit gelaagd glas of gehard glas. Elk type heeft zijn eigen eigenschappen.

Gelaagd glas
Gelaagd glas bestaat uit twee luchtdicht op elkaar gelijmde glasplaten. Tussen deze zit één of meerdere lagen PVB folie. Wanneer het glas breekt, dan houdt het folie de scherven bij elkaar en zo is er geen kans dat iemand door scherven gewond raakt. Een ander voordeel van gelaagd glas is dat het uv-stralen tegenhoudt. Je hebt met dit glas dus geen verkleuringen aan vloer of meubels.

Gehard glas
Dit is veiligheidsglas dat een thermische behandeling heeft ondergaan en daardoor vele malen sterker is dan gewone beglazing. Omdat dit glas zo sterk is wordt het minder gebruikt voor beglazing, maar des te meer in meubels, zoals bijvoorbeeld glazen tafels en glazen deuren.

Brandwerend veiligheidsglas
Brandwerend glas bestaat net als gelaagd glas uit twee gelijmde glasplaten, maar ertussen zit een brandvertragende gel. Bij grote hitte zal dit glas het vele malen langer vol kunnen houden dan normaal glas.