Ivomal
Image default
Business

Hoe bescherm je jezelf tegen virussen op de Mac

Heb je een Mac en vraag je je af of je een virusscanner nodig hebt? Dit hangt vooral af van je eigen gebruik en je eigen wensen. Zit je vaker op dubieuze sites of worden er vaak twijfelachtige programma’s geopend? Dan is een virusscanner aan te bevelen. Ook wanneer je bijvoorbeeld met gevoelige data werkt is een virusscanner wel zo veilig. Ben je echter een voorzichtige Mac gebruiker, dan zou je met de basisbescherming van OSX ook af kunnen.

Basisbescherming vanuit OSX

OSX gebruikt twee standaard programma’s om malware te herkennen en het downloaden en openen van malware te voorkomen. Dit zijn XProtect en Gatekeeper. Ze hebben verschillende functies en werken in tandem. Hoewel deze basisprogramma’s nuttig zijn tegen het voorkomen van besmetting, kunnen ze geen malware verwijderen van een besmette Mac.

XProtect

XProtect is de ingebouwde virusscanner van OSX. Het programma werkt op de achtergrond en voert automatisch updates uit. Met XProtect maakt de Mac het moeilijk om malware te openen. Alle files die worden gedownload worden gecheckt tegen een lijst van bekende virussen. Als je een bekend malware programma wil openen krijg je een waarschuwing. Je moet het programma dan weggooien, een optie om het programma alsnog te openen is er niet.

Gatekeeper

Naast XProtect is een ander programma actief, namelijk Gatekeeper. Waar XProtect alleen bekende virussen en malware opspoort, zorgt Gatekeeper ervoor dat ook onbekende applicaties niet zomaar gedownload en geopend kunnen worden. Je kunt Gatekeeper op verschillende manieren instellen Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat de Mac alleen dingen van de Apple store kan downloaden, van de Apple Store en bekende developers of van iedereen. De tweede optie is voor de meeste mensen het nuttigst. Op deze manier bescherm je jezelf namelijk niet alleen tegen bekende virussen en malware maar ook tegen onbekende.

Virusscanners voor de Mac

Wil je naast de basisbescherming ook een virusscanner? Kies dan voor een goede scanner die de prestaties van het apparaat niet te veel vermindert. Voorbeelden van goede virusscanners voor Mac zijn Bitdefender, Sophos, SentinelOne en AVG. Virusscanners die minder hoog scoren zijn Webroots, Panda, Avast en Intego.

Let er bij het zoeken naar een virusscanner op dat sommige malwareprogramma’s of PUP’s zich voordoen als virusscanners. MacDefender, Mackeeper en Advanced MacCleaner zijn voorbeelden van dit soort programma’s. Deze programma’s laten je denken dat ze de Mac scannen en vervolgens vele problemen vinden. Dit blijkt in werkelijkheid in het beste geval sterk overdreven en in het ongunstigste geval complete onzin. MacDefender is echte malware, deze opent reclame en porno en vraag om je creditcard gegevens.

Tenslotte is het belangrijk dat je gezond verstand blijft gebruiken. Omdat er voortdurend nieuwe malware wordt ontworpen en er ook steeds nieuwe antimalware updates en programma’s op de markt komen, is het goed mogelijk dat informatie en tips hierover snel kunnen verouderen. Zorg dus dat je af en toe op de hoogte blijft over eventuele veranderingen. Hulp nodig? Ga eens bij een expert langs bij mac reparatie rotterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/apple-reparatie-rotterdam/