Ivomal
Image default
Dieren

Op vakantie met de hond

Voor veel mensen is het elk jaar weer een moeilijke beslissing: op vakantie gaan met de hond of een (soms aardig prijzige) oppas regelen? De hond meenemen is wel leuk om te doen, maar niet altijd even makkelijk. Om deze reden laten vele hondenbezitters het dier achter wanneer zij op vakantie gaan. In deze blog staan tips om de hond mee te nemen op vakantie.

De reis

Het voorbereiden van de reis is al werk genoeg, maar er zitten nog wat meer stappen aan wanneer de hond meegaat. Vele landen verplichten het namelijk dat de honden gechipt zijn en dat hun chipregistratie helemaal up-to-date is. Daarnaast zijn er nog inentingen nodig, zodat de hond geen ziektes op kan pakken van andere landen en het dierenpaspoort moet mee. De eisen die gesteld zijn, kunnen per land verschillen. Sommige landen kunnen om extra documenten en vaccinaties vragen.

Dan is er nog de reis zelf. Wanneer er met de auto gereden wordt, is het belangrijk om een hondenriem te hebben waardoor de dier comfortabel en veilig in de auto mee kan rijden. Aanbevolen wordt om eerste een aantal proefritjes te maken. Hierdoor kan de hond wennen aan het rijden zelf en kan er gekeken worden of zij mogelijk wagenziek worden. Medicijnen hiervoor kunnen bij de dierenarts gehaald worden. Zorg bij elke reis dat het dier voor vertrek nog wat energie kwijt kan raken door een wandeling te maken. Voldoende drinkwater is ook erg belangrijk tijdens de reis. Honden doen het over het algemeen niet heel goed met lange reizen. Een vakantie wat dichter bij huis in dan misschien wat handiger.  

De bestemming

Er zijn vele hondvriendelijke campings die in of dicht bij een bosrijke omgeving staan. Dit is toch perfect voor elke hond! Diervriendelijkheid staat vermeld op de website, aangezien niet elke vakantiebestemming dieren toelaat of de juiste faciliteiten bezit. Denk bijvoorbeeld aan genoeg uitlaatplaatsen, vrije rondloopplekken en genoeg rust.

Lange routes fietsen kan heel goed gedaan worden met een hond. Hiervoor zijn hondenfietskarren nodig. Dit is ideaal voor elke hond om langere afstanden af te kunnen leggen, zowel gezonde als oude of wat ziekere honden. Bij het aanschaffen van een hondenfietskar hoort er gelet te worden op de grootte en het gewicht van de hond, om een goed passende kar te kunnen vinden. De hondenfietskar is gemakkelijk om te koppelen aan elke fiets door middel van een koppelstuk en werkt erg comfortabel voor de hond.

Ook voor de weg naar huis gelden de regels en tips van de heenweg: zorg ervoor dat de hond genoeg energie kwijt kan raken voordat de reis begint en zorg voor veiligheid en comfort tijdens de reis zelf. Het is zeker ook een mogelijk dat de hond niet mee kan, aangezien reizen niet voor ieder dier is weggelegd. Dan is het misschien maar beter om de hond lekker thuis te laten.