Ivomal
Image default
Bedrijven

Een hond als huisdier? Lees je goed in

Een tijdje geleden, toen de avondklok voor het eerst werd aangekondigd, gingen er allerlei advertenties rond van mensen die hun hond te leen aanboden om deze uit te laten en zo toch na 9 uur naar buiten te mogen. Eerder, in de eerste lockdown, zagen we al snel dat de asielen overal leeg begonnen te lopen, omdat men zo geisoleerd raakte dat een huisdier nemen de enige uitweg leek tegen de eenzaam heid. Inmiddels is dit gelukkig weer afgenomen, maar dat betekent helaas ook dat veel mensen spijt hebben gehad van die keuze en er na een tijdje weer voor hebben gekozen om de hond toch terug te brengen. Nog altijd wordt er niet voldoende stilgestaan bij de verantwoordelijkheid die het nemen van een huisdier met zoch meebrengt. En dit tot het grote verdriet van voornamelijk de dieren zelf. Een hond is een van de meest loyale dieren die er zijn. Dat maakt ze geweldig gezelschap, en maakt de band met hun baas dusdanig diep dat je je als je helemaal alleen bent in deze tijden je écht niet meer alleen zult voelen als je een trouwe viervoeter aan je zijde hebt. Het is iets voor te zorgen, iets om voor uit bed te moetne komen, iets om voor naar buiten te moeten. Maar dat werkt alleen als jij dat gevoel ook deelt, en dat ook echt zo ervaart. Wat is de afweging die je moet maken voor je een huisdier neemt?

Waar moet je aan denken?

Allereerst moet je iemand zijn die veel van dieren houdt en begrijpt dat je niet zomaar een dagje uitlaten kunt overslaan. Je moet je verantwoordelijkheid kunnen nemen om voor het dier te zorgen. Maar daarbij hoort ook, hoe graag je het misschien ook wil, de overweging of een hond wel in jouw leven past. Dit is waar het bij veel mensen mis ging in de lockdown. Ineens werk je elke dag thuis waardoor het makkelijk is om tussendoor even snel de hond uit te laten. Maar zodra het normale leven weer opstart zit het beestje al snel alleen thuis, wat een nog hardere klap zal zijn als het eerst gewend is geraakt aan veel buiten komen. Drie keer per dag, minimaal en door weer en wind moet je naar buiten, het liefst ook regelmatig wat langer naar het bos of strand zodat hij of zij goed kan rennen en zijn energie kwijt kan. Daar moet je echt de tijd en ruimte voor hebben in je werkrooster, anders is een kat voor jou misschien geschikter. 

Gezondheid

Ook de gezondheid van de hond is iets waar je goed over na moet denken. Je weet nooit wat er gebeurt en wanneer je ineens met het beestje naar de dierenarts moet. Dit kost een hoop geld én een hoop flexibiliteit van jouw kant. Naast dergelijke uitzonderingsgevallen is het ook belangrijk dat je hond bijvoorbeeld regelmatig een kuur krijgt voor het ontwormen hond, een kuur tegen vlooien wanneer dat nodig is, enzovoort. De hond kan het je niet vertellen wanneer er iets mis is, dus je meot dit zelf voor zijn!